keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit





  • Orgaaninen aineryhmä joka sisältää hiiltä, vetyä ja happea
  • Tutuin hiilihydraatti on sokeri eli C6H12O6

    • Monosakkaridi = perussokeri
    • Disakkaridi = kahden perussokrimolekyylin muodostama molekyyli
    • Polysakkaridi = useamman kuin kahden perussokerimolekyylin muodostama molekyyli
Sokerit
  • Glukoosi eli rypälesokeri:
Glukoosia saadaan paljon makeista hedelmistä ja marjoista sekä hunajasta. Glukoosi imeytyy nopeasti vereen. Jos verensokeripitoisuus on alhainen kannattaa nauttia jotain glukoosipitoista syötävää tai juotavaa. Glukoosin määrää veressä säätelee hormoni nimeltä insuliini. Insuliinin puute aiheuttaa diabetesta.
  • Hedelmäsokeri eli fruktoosi:
Hedelmäsokeria saadaan pääosin hedelmistä, mutta myös marjoista, kasviksista ja hunajasta. Fruktoosi imeytyy vereen, mutta hitammin kuin glukoosi.
  • Sakkaroosi eli ruokosokeri:
Valmistetaan liuottamalla sokerijuurekasta tai sokeriruokoa vedessä jonne sakkaroosi liukenee→vesi haihdutetaan pois ja jäljelle jää sakkaroosi (ruokosokeri).
Sokeriruoko

   
    Sokerijuurikas
  • Mallassokeri eli maltoosi:
Esiintyy maltaista valmistettavissa eineksissä esimerkiksi mämmissä. Olutta valmistaessa ohrajyvän tärkkelys pilkotaan maltoosiksi. Maltoosia syntyy eläinten ja ihmisten ruoansulatuskanavassa, kun suolinesteessä oleva maltaasi entsyymi pilkkoo tärkkelystä ja itävissä tärkkelyspitoisissa siemenissä. hunajassa on n 1.5% maltoosia eli säälittävän vähän. Maltoosi on disakkaridi.

  • Maitosokeri eli laktoosi
Maitosokeria saadaan maitotuotteista. Sitä on lehmänmaidossa n. 4.5%, vähän enemmän kuin äidinmaidossa. Normaalisti laktoosi imeytyy ohutsuolessa siellä olevan laktaasientsyymin avulla. Laktoosi-intoleranssissa kyse on siitä että tämä kyseinen laktaasientsyymi on vähäinen tai puuttuu kokonaan.

Kaikkien näiden sokereiden molekyylikaava on C6H12O6, mutta niiden rakenne on erilainen eli ne ovat toistensa isomeerejä.


 


Tärkkelys

  • Kun satoja glukoosimolekyyliä liittyy yhteen muodostuu tärkkelystä.
  • Sitä on runsaasti viljan jyvissä ja perunassa.
  • Tärkkelys on kasveille tärkeää vararavintoa
  • Ihmisen ruoansulatus pilkkoo tärkkelystä glukoosiksi, joka palaa soluissa vapauttaen energiaa.
Selluloosa


  • Selluloosa on tuhansien glukoosimolekyylien muodostama kuitumainen rakenne.
  • Selluloosa on tukiainetta kasvien varsille ja rungoille.
  • Sitä käytetään papereiden, pahvin ja kartonkien valmistuksessa.
  • Ihmisen ruoansulatus ei kykene sulattamaan selluloosaa, mutta ravinnosta saatava kuitu on kuitenkin välttämätöntä suolen toiminnalle.
  • Märehtijät pystyvät hajottamaan selluloosan ja käyttämään siinä olevan energian.

Lähteet:
Otava, Avain Kemia 3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti