Rasvat ovat runsaasti energiaa sisiältäviä ravintoaineita. Rasvoja on sekä eläimissä että kasveissa.
Kasvirasvat:
- Usein nestemäisiä
- Esimerkiksi auringonkukka-, rypsi- ja oliiviöljyt.
- Vain kookosöljy on kiinteää
- Kiinteitä
- Esimerkiksi voi ja eläinten tali
- Vain kalanrasvat ovat nestemäisiä
![]() |
Rasvan muodostumisen kaava |
Tyydyttyneet ja tyydyttymättömät rasvat
Tyydyttyneet rasvahapot:
- Kaikki hiiliatomien väliset sidokset ovat yksinkertaisia
- Esim. eläinrasvojen steariinihappo
- Molekyylit melko suoria, joten voivat asettua lähelle toisiaan, minkä takia tyydyttyneet rasvat ovat yleensä kiinteitä.
- Hiiliatomien välillä yksi kaksois- tai kolmois-sidos
- Esimerkiksi oliiviöljy
- Useita kaksoissidoksia sisältävia happoja kutsutaan monityydyttämättömiksi rasvahapoiksi.
- Rasvahappoketjut mutkikkaita, jonka takia molekyylit eivät pääse lähelle toisiaan , jonka vuoksi ne ovat nestemäisiä.
Rasvat sisältävät kaksinkertaisen määrän energiaa valkuaisaineisiin ja hiilihydraatteihin verrattuna. Kasvirasvat syttyvät kovassa paineessa palamaan mistä syystä ne ovat hyviä polttoaineita. Rypsiöljy on uusiutuva energianlähde ja sen polttaminen ei lisää ilmakehän hiilidioksidia.
Rasvat eivät liukene veteen
Rasvat eivät liukene veteen, vaan kevyempänä jäävät kerrokseksi veden pinnalle. Vastalypsetyssä maidossa oleva rasva käyttäytyy samalla tavalla. Tämä estetään maidon homogenoinnilla.
Homogenoinnissa maito puristetaan pienireikäisten putkien läpi. Niissä maidon rasva pilkkoutuu pieniin osiin niin, että ne eivät enää kykene tarttumaan toisiinsa.
Rasvat liukenevat hyvin orgaanisiin liuottimiin. Esim. bensiiniin ja eteeriin. Soluissa on myös muita aineita jotka eivät liukene veteen vaan organisiin liuottimiin. Näitä aineita kutsutaan yhteisnimellä lipidit. Rasvojen lisäksi lipidejä on erillaiset vahat ja steroidit. Steroideja ovat esimerkiksi kolesteroli ja sukupuolihormonit. Steroideille on yhteistä neljän hiilirenkaan muodostama runko.
Myöskään hiilivedyt eivät liukene veteen.
Veteen liukenevia ovat sellaiset orgaaniset aineet, joissa on vesimolekyylien rakennetta muistuttava hydroksyyliryhmä -OH. Näitä ovat esim. alkoholit ja sokerit.
Mitä vähemmän yhdisteessä on hydroksyyliryhmiä suhteessa hiiliketjun pituuteen sitä huonommin se liukenee veteen.
Rasvat liukenevat sellaisiin orgaanisiin liuottimiin joissa on paljon hiilivetyjä.
Tähän päteekin sääntö: samanlainen liuottaa samanlaista.
Lähteet: Otava, Avain kemia 3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti